Untuk Pengetahahuan
TIPS PENGIRAAN KALORI MAKANAN
daily energy requirement = berat(kg) * 30 calories
eg: berat si "A" 45kg * 30 = 1350 calories/day
katakan ler nk kurangkan dlm minggu tu 1kg.. means 45kg-1kg=44kg
so by tht week, pengambilan calories only 44*30 = 1320 calories/day
lagik 30calories/day tu (1350-1320 calories) kita akan withdraw dari part2 lemak kita yg sedia ada.. usually start dgn punggung ler..
PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN
Kategori ~Kuih Muih
~Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
~ Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
~ Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
~ Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
~ Popia goreng (satu) = 130 kalori
~ Popia basah (satu) = 95 kalori
~ Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
~ Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
~ Karipap (sebiji) = 130 kalori
~ Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
~ Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori
Kategori ~ Lauk Pauk
~ Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
~ Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
~ Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
~ Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
~ Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
~ Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
~ Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
~ Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
~ Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
~ Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
~ Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
~ Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
~ Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori
Kategori ~ Makanan Rutin
~ Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
~ Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
~ Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
~ Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
~ Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
~ Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
~ Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
~ Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
~ Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
~ Roti putih (2 keping) = 156 kalori
~ Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
~ Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
~ Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
~ Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori
Kategori ~ Makanan Segera
~ Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
~ Nugget ayam (satu) = 60 kalori
~ Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
~ Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
~ Burger keju (satu) = 425 kalori
~ Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
~ Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
~ Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
Kategori ~ Buah-buahan
~ Tembikai (sepotong) = 20 kalori
~ Betik (sepotong) = 45 kalori
~ Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
~ Durian (5 ulas) = 64 kalori
~ Limau (sebiji) = 42 kalori
~ Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
~ Nenas (sepotong) = 59 kalori
~ Epal (sebiji) = 63 kalori
~ Ciku (sebiji) = 44 kalori
~ Mangga (sebiji) = 103 kalori
Kategori ~ Minuman
~ Minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
~ Minuman kotak 250g = 105 kal
~ Susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
~ Susu tepung tanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
~ Aiskrim 2 skop= 390 kal
~ Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
~ Yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
~ Mentega 2 sudu teh = 75 kal
~ Keju chedar 1 keping =58 kal
Petua memilih makanan di restoran :
sebelum menempah meja, dapatkan maklumat sama ada bahan ramuan hidangan dapat ditukar
baca menu dengan teliti dan pilih makanan yang sihat. Pilih makanan yang bersayur.
Minta salad tanpa dresing
minta makanan yang kurang berminyak, garam dan tanpa serbuk perasa (MSG). Minta yang menggunakan perasa seperti rempah atau herba
pilih hidangan yang dikukus, rebus, panggang atau dibakar
jika ada sos, minta ianya disajikan berasingan
jika anda memerlukan makanan yang rendah kolestrol, elakkan makanan berdaging seperti otak, hati dan buah pinggang atau ketam, udang atau sotong
pilih makanan yang disediakan pada asalnya memang berkalori rendah
minta buah-buahan sebagai pencuci mulut
minum air, teh atau kopi tanpa gula daripada meminum minuman ringan yang manis atau beralkohol
♥ Aku WAJIB KURUS...♥
daily energy requirement = berat(kg) * 30 calories
eg: berat si "A" 45kg * 30 = 1350 calories/day
katakan ler nk kurangkan dlm minggu tu 1kg.. means 45kg-1kg=44kg
so by tht week, pengambilan calories only 44*30 = 1320 calories/day
lagik 30calories/day tu (1350-1320 calories) kita akan withdraw dari part2 lemak kita yg sedia ada.. usually start dgn punggung ler..
PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN
Kategori ~Kuih Muih
~Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
~ Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
~ Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
~ Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
~ Popia goreng (satu) = 130 kalori
~ Popia basah (satu) = 95 kalori
~ Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
~ Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
~ Karipap (sebiji) = 130 kalori
~ Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
~ Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori
Kategori ~ Lauk Pauk
~ Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
~ Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
~ Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
~ Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
~ Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
~ Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
~ Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
~ Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
~ Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
~ Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
~ Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
~ Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
~ Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori
Kategori ~ Makanan Rutin
~ Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
~ Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
~ Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
~ Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
~ Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
~ Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
~ Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
~ Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
~ Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
~ Roti putih (2 keping) = 156 kalori
~ Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
~ Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
~ Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
~ Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori
Kategori ~ Makanan Segera
~ Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
~ Nugget ayam (satu) = 60 kalori
~ Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
~ Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
~ Burger keju (satu) = 425 kalori
~ Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
~ Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
~ Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
Kategori ~ Buah-buahan
~ Tembikai (sepotong) = 20 kalori
~ Betik (sepotong) = 45 kalori
~ Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
~ Durian (5 ulas) = 64 kalori
~ Limau (sebiji) = 42 kalori
~ Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
~ Nenas (sepotong) = 59 kalori
~ Epal (sebiji) = 63 kalori
~ Ciku (sebiji) = 44 kalori
~ Mangga (sebiji) = 103 kalori
Kategori ~ Minuman
~ Minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
~ Minuman kotak 250g = 105 kal
~ Susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
~ Susu tepung tanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
~ Aiskrim 2 skop= 390 kal
~ Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
~ Yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
~ Mentega 2 sudu teh = 75 kal
~ Keju chedar 1 keping =58 kal
Petua memilih makanan di restoran :
sebelum menempah meja, dapatkan maklumat sama ada bahan ramuan hidangan dapat ditukar
baca menu dengan teliti dan pilih makanan yang sihat. Pilih makanan yang bersayur.
Minta salad tanpa dresing
minta makanan yang kurang berminyak, garam dan tanpa serbuk perasa (MSG). Minta yang menggunakan perasa seperti rempah atau herba
pilih hidangan yang dikukus, rebus, panggang atau dibakar
jika ada sos, minta ianya disajikan berasingan
jika anda memerlukan makanan yang rendah kolestrol, elakkan makanan berdaging seperti otak, hati dan buah pinggang atau ketam, udang atau sotong
pilih makanan yang disediakan pada asalnya memang berkalori rendah
minta buah-buahan sebagai pencuci mulut
minum air, teh atau kopi tanpa gula daripada meminum minuman ringan yang manis atau beralkohol
♥ Aku WAJIB KURUS...♥
Comments