Follow Me......

Isnin, 23 September 2013

Jangan Ada Alasan Lagi

Tak perlu pergi Gympun boleh kurus u all... Jomler kita mencubanya bersama-sama...

Special circuit workout untuk u ladies yang mungkin sukar utk ke gym or lebih selesa bersenam di rumah. Buat each senaman selama 60saat. Rehat 15 saat. Ulang untuk 4 round. Total duration dalam 20minit sahaja Dari FACEBOOK Kevin Zahri

Sonangjer.. tapi nak buattu azab gak... 

♥ Aku WAJIB KURUS...♥

Diari Slim 20092013

BANGUN ::: 5.20 pagi tapi tak masakpun cuma nak basuh baju putih dan pakaian yang kena basuh tangan..

SARAPAN :::
~ 1 lepat pisang comel
(ni sebab lupa dah order McD ngan Jake)
~ Brekkie wrap Chicken roll tapi serius kecik giler!!!!
~ 1 cawan kopinyer...


 Sarapan pagi dengan McDonald..... 
Kecik sesangat... tak kenyang tapi kalori dia tengah carilerni...
Orang sebelum makan cari ni dah makan baruler nak carikan...
Samaker mungkinler kot... 
SUMBER ::  http://www.mcdonalds.ca/ca/en/food/nutrition_centre.html#/

SEBELUM TENGAHARI :::
~ Lupa gamaknyer tak makan per pun.... alahai... 

TENGAHARI :::
~ 3 keping biskut jagung cap pingpong
~ milo + susu tepung + nestum
(bukan sengaja nak makan nijer tapi dah tak sempat terpaksalah)

EXERCISE :::
~ Tak buatpun.... 

(.... lepastu dah tak update lagi.. maalumler kalau dah cutitu memang tak sempat nak buat)....

Khamis, 19 September 2013

Diari Slim 19/09/2013

BANGUN ::: Agak lambat sikit lebih kurang pukul 5.30 pagi

SARAPAN :::
~ 2 keping roti Gardenia Bran & WheatGerm (Light Fibremeal)
~ 1 gelas kopi dari kedai sebelah...
 Minum Dulu = 
Tengok 2 keping 152 kcaltu...
Dulu makan roti setakat dua keping memang celah gigi punya... 

SEBELUM TENGAHARI :::
~ 4 potong jambu batu..
Jambu batu (sebiji) = 110 kalori  SUMBER = http://kalorimakanan.blogdrive.com/

TENGAHARI :::
~ Tauhu Jepun dan sayur campur...

Iniler rupanya makanan tengahari aku... RM2.50 tu... 

PETANG :::
~ jajanni makan dari tenghari sampailer petang ( dried cranberry fusion) 
Tengoktu dia nyer fakta... alamak kantoi... 
Tapi aku tak makan sorang makan ngan budak-budak opis...

EXERCISE :::
~ TIADA.... 

MALAM ( 7.30 malam ) :::
~ 1/2 pinggan spageti bolognaise
~ 3/4 mangkuk sup cendawan
(makan di kedai western baru bukak di Bandar Kinrara)

TIDUR ::: 
~ 11.00 malam sebab iron baju 2 jam.. 

 ♥ Aku WAJIB KURUS...

Rabu, 18 September 2013

Diari Slim 18/09/2013

Bangun Pagi : 5.15 pagi... memasak gulai taucu dan goreng telurjer... ha... ha...

SARAPAN :::
~ 1 gelas kopi
·         Kopi susu/Teh susu – 100 – 150 Kcal (sebenarnya dalam kopi dan teh ini hampir tiada langsung kalorinya. Tapi semuanya semata-mata datang dari gula dan susu .
Sumber = http://apa-apapunada.blogspot.com/2011/06/kalori.html

SEBELUM TENGAHARI :::
~ 2 keping roti Gardenia Bran & WheatGerm
~ 2 biji kurma

Nutrition summary:

Calories
141
Fat
1.6g
Carbs
25.2g
Protein
5.8g
There are 141 calories in a 2 Slices serving of Gardenia Bran and WheatGerm.
Calorie breakdown: 10% fat, 73% carbs, 17% protein.

TENGAHARI :::
~ 1 mangkuk kecil kerabu taugeh
~ 1 pinggan bihun kungfu... yeeeeha!!
Kalori ::: 
Kerabu pucuk paku/ taugeh = 1 senduk =  60gm = kalori 40kcal
Kalori ::: 
Mi kungfu =1 mangkuk = 250gm =  Kalori 220kcal
Aku makan mihun kungfu tapi samajerkan... 

PETANG :::
~ kenyang makan tengahari tak habis gamaknyer tak makan dan minum apapun kecuali air kosong..

EXERCISE ::: 
~ Yeeeehaaaaa akhirnya dapat exercise ditempat yang paling aku gemar di Bandar Kinrarani...
MASA >>> 45 minit... dan sambung layan dik Ya di taman lebih kurang 25 minit.. puas hati harini... 
Aku suka kat sini sebab berbukit dan ada tangga cam gini... best oooo

MALAM :::
~ Makan separuh ketul ayam bahagian peha masak rendang kot...
~ 8.30 malam pulak minum susu Nestle ngan biskut weetameal 4 keping.. yeeehaa...

Aku WAJIB KURUS...

Khamis, 12 September 2013

Diari Slim 12/09/2013

BANGUN PAGI ::: best sebab awal 5.10 pagi

SARAPAN :::
~ 2 keping roti whole grain
~ makan dengan baked bean

Sebelum Tengahari ::: 
~ 1 biji kurma dan fittness cereal

TENGAHARI :::

Pergi Jusco makan di food court
~ Ying Yong 

Turun naik tangga nak ke IOIpun kira exerciseker!!!
PETANG :::
~ 2 keping roti wholegrain bersama baked beans

EXERCISE ::: 
~ Berjogging 40 minit di Tangki air SYABAS... 7 kali turun naik dan pusing sekali taman...

MALAM ::: 
~ 1/3 kebab ayam pasar malam
~ Sekeping roti wholegrain dan sambal udang.
~ 1/2 murtabak.

Aku WAJIB KURUS...

Rabu, 11 September 2013

Diari Slim 11/09/2013

Fokus balik untuk diet slim akuler lepas dua tiga hari kantoi mengkantoi...

BANGUN PAGI :: Lambatler pulak alahai.. 5.45 pagi.

SARAPAN (8.00 pagi) : 

~ Susu rendah lemak (1 cawan)
~ biskut weetameal (6 keping)
~ biskut panjang ( 2 sahaja)
Lidah buayani berbunga... 
Sebelum tengahari ::

~ Fitness Cereal
~ Kurma ( 1 biji )


TENGAHARI (12.30 tengahari) ::

~ Ayam masak sambal
~ Sayur campur
~ Sepotong betik

Harga RM4.50 (mahalkan sekarangni)

PETANG :::

~  2 ketul cekodok jagung
~ 1 ketul ayam
~ 5 biji kuih raya... sedap yummmmmy...

MALAM (6.30 petang) :::

~ 1 ketul ayam
~ Roti Nan
~ 1 gelas nescafe tarik
Ha... ha. makan tak hengat... 
Lepastu kenyang ngat...

Harini TIADA EXERCISE ... cis bedebah

Aku WAJIB KURUS...

Selasa, 10 September 2013

Kembali berjogging

Semoga rutin berjogging aku akan kembali seperti sedia kala... Datanglah semangat rajin itu...
Jogging di kawasn tangki air SYABAS
Suka kat sini sebab mendaki jer takder landai punya... 

♥ Aku WAJIB KURUS... ♥

Ambil Tahu

Sekarangni kena ambil tahu semuani...
Kena belek maklumat khasiat makanan... 
ROTI WHOLEGRAIN GARDENIA
Pemahaman akuler tenaganya ialah 148 + 15 = 163
163 / 2 = 81.5 kcal sekeping... ehm ok...
BISKUT WEETAMEAL JACOBS
7 keping = 74 kcal 
ok what....

♥ Aku WAJIB KURUS...♥

Sabtu, 7 September 2013

Diari Slim 06092013

Hari kelima yang diharapkan semakin berjaya...

BANGUN :::  Harini lambat sikit 5.35 pagi (ingat nak cepat tapi lambat)

EXERCISE ::: 
Syukur Alhamdulillah dapat gak keluar sekejap untuk longgarkan lutut. Pusing padang futsal dapatlah 11 pusingan.... Dapat buat lompat bintang 50 kali.. yeeha... Masa lebih kurang 20 minit jer kot.

SARAPAN ( 7.30 pagi ) ::
- 1 keping Roti bijirin penuh = 
- 1 ketul Roti bun kentang    = 
- 1 gelas teh "0" kurang gula ( 1 gelas teh '0' =  20 kalori)

JAJAN antara sarapan dan tengahari ~
-  biskut raya ( 1 biskut raya = 
dan coklat duit syiling emas...
Benda alahni.... sedapnyer.. 

TENGAHARI (1.15 tengahari ) ::::
Laksa Penang ~  panduan kalori dari KEVIN ZAHRI ( 1 mangkuk laksa = 550 kalori)
mak ooooi banyaknyer yerk.. baru ko tau... Ralat... ralat...  makan 3 cawan nasi baru 420 kalori... Orang sebelum makan tengok dulu panduan kalori bukan lepas makan.. Gelakkan diri sendiri...
Laksa RM5.50 mahalkan...

PETANG ( waktu antara tengahari dan malam ) ::: kurma dan fitness

EXERCISE = Hanya jalan-jalan dengan 4 orang  budak

MALAM  :::: Tak ingat boleh....

Hari tanpa nasi = 5
Aku WAJIB KURUS...

Khamis, 5 September 2013

Diari SLIM 05-09-2013

Harini mintaklah dipermudahkan semuanya... Hari keempat menulis Diari Slim..

BANGUN :: 5.20 pagi (samajer setiap pagi.. cuba bangun lebih awal esok)

10.30 Pagi :::

- Roti bijirin penuh 1 keping (1 keping roti bijirin penuh = 80 kalori)
- Kopi O 1 mug

TENGAHARI  ( 1.30 tengahari ) :::

- Kerabu tauge
- sedikit sup ayam dan ayam tak der isi...
- Ayam Goreng separuh
- Maggi Goreng separuh mangkuk
- Limau sepotong
Ampun Tuanku... hamba tak makan kerabu taugehni... 
PETANG :::  1biji kurma ( 1 biji kurma = 30 kalori)
Sumber : KEVIN ZAHRI @ 5-contoh-makanan-yang-tidak-menggemukkan/

Buah Kurma

Apa dia? Buah kurma atau dates popular sebagai sajian berbuka puasa pada bulan ramadhan – ia juga sunnah Nabi Muhammad SAW.
Kelebihan? Buah kurma bukan sahaja lazat dimakan tapi juga kaya dengan kandungan serat (fiber), fructosa/dextrosa, antioxida, vitamin A, besi (iron), potassium, calcium dan lain-lain. Bagi saya gabungan fiber dan gula memang sesuai semasa berbuka kerana penghadaman tidak terlalu cepat disampin tenaga yang lebih ringkas.
Tidak menggemukkan? Samalah macam bijiran oats juga. Buah kurma tetap menggemukkan kalau berlebihan kerana ia mengandungi kalori. Berapa banyak? Bergantung kepada saiz dan manisnya buah kurma tetapi Sebagai contoh: Satu kurma Medjool (24g) mengandungi lebih kurang 65kcal. Kalau makan 5 biji dah 325kcal.
EXERCISE ::::
Jalan-jalan dengan Dik Ya lebih kurang 40 minit.. okler... mula-mula tak lerh kelam kabut...
 Posing tak hengat....
Bukti kami jalan-jalan.... 

PETANG (7.30 petang ) ::::

- Roti burger(1/2), Roti hot dog (1)  dan sayur-sayuran bermayonis ( anak-anak tak makan)
- Kuih Raya (1), Coklat emas (1)

Berjaya 4 hari tanpa nasi.. syukur... 

Aku WAJIB KURUS... 

Diari Slim 04-09-2013

Hari ketiga tulis diari slim semoga lebih baik dari yang sebelum ini..

BANGUN :: 5.20 pagi (boleh sama gak ngan semalam)
Harini masak bihun goreng ngan masak suun fucukjer... ayam sambal belijer..

SARAPAN ::: 

Bihun Goreng semangkuk ( 1 pinggan bihun goreng = 550 kalori)

KUDAPAN di pejabat seperti dibawah dari pukul 10.00 pagi hingga 11.30 pagi ..
Bendani dah beli lama tapi  tak berusikpun... 
so harini kita usiklerkan...

TENGAHARI ::: 

Harini kita makan simplejer sebabnya tak boleh nak keluar dari ofis.
- Roti bijirin penuh sekeping ( 1 keping roti wholegrain = 80 kalori) 
- Biskut weetameal Jacobs dalam 10 keping kot (BOLEH gitu)
- Air kopi panas secawan. ( 1 gelas kopi = 40 kalori)
- Buah epal 2 potong. ( 1 biji epal = 60 kalori)
Kalau makan 3 keping mana cukupkan...
PETANG ::::

- Buah kurma 2 biji ( 2 biji kurma = 60 kalori)

- Limau 3 potong (separuh) ( 1 biji limau = 42 kalori)
Alangkah indahnya dunia ini....


Nak JOGGING tapi hujan pulak!!! nasib badanler yerk...

MALAM (6.00 petang ) :::

- Bihun goreng sikit
- Jeli kelapa
- susu rendah lemak secawan  ( 200 ml susu rendah lemak =  80 kalori )
dan roti bun kentang 2 ketul
(menurut Fakta nutrasi satu hidangan adalah 100gm= 3 ketul = 325kcal
maka 2 ketul = 216 kalori ~ biar betul )

Masakkan lempeng untuk minum petang tapi aku tak makanpun..

TIDUR ::: 10.30 malam sebab tak leh tengok CSI... 

BERSYUKUR atas kurniaanNYA.... 
Aku WAJIB KURUS...

Selasa, 3 September 2013

Diari Slim 03-09-2013

Bangun ::: 5.20 pagi Oklah... sempatlah memasak.

SARAPAN (7.45 pagi) ::: 

1 Roti bijirin penuh dan sotong sambal
Susu separuh mug gitu... 
Moga bertahanlah kenyangnyer...

Tengahari (2.00 petang) :::  Bihun Tomyam dan seketul ayam

Petang (5.30 petang ) ::: Ni tak boleh tahan punyalah banyak...

- Roti penuh bijirin ngan sambal sotong lagi
- jeli kelapa, agar-agar, kek cekelat comel 3 biji
- sambal kentang sikit... 

Malam (8.00 malam ):::: Air Limau Panas

Semoga usaha ini akan beroleh kejayaan.. aku perlu sihat...

Jom baca kisah kejayaan :- Rahsia Marini Amin sebagai pemangkin semangat...

Aku WAJIB KURUS...

Isnin, 2 September 2013

Diari Slim ~ 02-09-2013

Harini cuma ingin memulakan langkah yang betul walaupun kecil .... 
Harini permulaan untuk hari tanpa nasi....

Hari Tanpa Nasi = 1 hari

SARAPAN :::: 


Harini kantoi sebabnya ada banyak makanan yang di bawak dari majlis bertunang Nadia semalam terutamanya ialah kek. Aku makan entah berapa keping sebab tak berniat nak mulakan harini langkah-langkah untuk mereliasasikan ♥ Aku WAJIB KURUS... ♥. Ada kek lapis masam manis yang sangat sedap... Minumpun tidak, boleh gitu...

11.30 PAGI ::::

Balik rumah sekejap sebab tak bawak handphone, makan lagi kek lapis masam manis dengan kuantiti agak banyak... walaweh tak terfikir gak lagi  masani. Lepastu makan gak 2 ketul nugget pedas yang digoreng untuk Atikah bawak gi sekolah, boleh gitu... 

TENGAHARI :::

Kopi 3 in 1 dan biskut weetameal berkeping-keping (ni dah SALAH!!!) Takper tak terfikir lagikan... So esok no excuse, Plssssss!!!!!
GAMBAR dari :- JACOBS MALAYSIA

Lepas dari ini aku dah terfikir nak tulis DIARI SLIM ni balik, so takder alasan lagi ok... 

~ Mulakan kembali hari-hari tanpa nasi terlebih dahulu. 
~ Kurangkan pengambilan minuman manis.
~ Makan berpada-pada...

EXERCISE ::::  Dengan bangganya bolehler jalan-jalan dengan dik Ya di kawasan rumah kami selama 45 minit syukur Alhamdulillah...

MALAM (sebelum 8.00 malam) :::: rojak buah, jeli kelapa dan  bagai2 lagi.. memang tak berjayalah walaupun sedikit tapi memang tak berjaya dengan sepatutnya... namun usaha yang kecil ini diharapkan dapat memberikan kesan yang besar untuk memulakan hari esok....

TIDUR ::: 10.30 malam... 

♥ Aku WAJIB KURUS... ♥

Ahad, 1 September 2013

Jangan Tiru Macam Aku

Blogni dah bertahun rasanya tapi .......
Hasilnya bukan semakin slim tapi semakin menjadi-jadi...
Memang malulah nak mengakukan tapi terpaksalah juga 
terima walaupun pahit untuk diakuikan...
Jadi jangan tiru macam aku.. 
Blog yang makin kurus orangya makin tak kurus.....

Nak cerita pasal keluarga sebelah suami aku..
Banyak kisah kejayaan adik sepupu dan juga anak buah untuk dijadikan dorongan..
Ada 3 - 4 orang sebenarnya berjaya mengurangkan berat badan... 
Aku hanya melihatnya dengan rasa jeles meluap-luap tapi takder usaha ke arah itu...
Hooooo Hooooo.....
Kalau kat blog rasa bangga tengok kawan-kawan yang berjaya.. 
Bilakah giliran akuni??? 
Dalam gambar ada sorang yang berjaya men'gejut'kan aku sebab dah berjaya tukar 
saiz baju dan nampak lebih slim-melim.... 
Wahai CHO ZILA anda bila lagi??????
Jangan Tiru Macam Aku, Tirulah Macam Orang Yang Dah Berjaya...

Aku WAJIB KURUS...

Khamis, 18 Julai 2013

Think Thin

THINK THIN !
Akakni suka baca benda cam gini...
nak motivasi diri sendiriler kononnya....
Artikelni akak baca masa di kedai cuci kereta....
Nak ingat sampai 25 faktatu tentulah tak mampukan...
jadi sebagai kenangan akak ambillah juga gambarni...






Sumber majalah FEMALE tak ingat bulan berapa.... 

♥ Aku WAJIB KURUS...♥

Khamis, 2 Mei 2013

Perut Buncit jangan risau...

Masalah perut buncit memang membuatkan kita risaukan.. Kita!!! sebenarnya akuler... manakan tidak ke'buncit'annyer kadang-kadang kelihatan seperti ibu yang mengandung.. alahai!!! terbaca petuani terus copy di sini manakan tahu nanti boleh dicuba. Kempis perutku... 
 
Malas nak cerita panjang...
Gambar menceritakan segalanya
 
Untuk bakar lemak perut yang sudah sedia buncit

Ambil kapur sirih + air limau nipis = sapukan pada perut dan balutkan dengan bengkung . Untuk membakar lemak di perut . Buat selalu . Insya Allah perut akan kempis .

Ambil asam jawa + segelas air . Embunkan semalaman . Masukkan sesudu madu untuk rasa yang lebih sedap . Boleh di minum pada sebelah pagi dan juga malam . Buat selalu . Insya - Allah perut akan kempis

Minum air limau + madu sebelum masuk tidur setiap malam .

Bersenam kardio selama 30 minit setiap hari secara konsisten dan kemudian disambung dengan senaman angkatan beban selama 15 minit . Kalau korang komitmen dengan ini , insya Allah selepas sebulan , six pack lah jadinya
 
ALAMAK ::::: Lupaler aku amek dari mana, tapi nak bagi tahu petuani bukan datang dari aku sendiri. Tapi yang kapur sirihtu aku dah tahu dari tahun 90-an lagi tapi tak pernahpun buat...
 
Aku WAJIB KURUS...

Rabu, 24 April 2013

Apa nak jadi!!

APA NAK JADI !!!!!
Sabojerlerkan dah lama aku tinggalkan blog slim akuni...
Entah apa nak jadi dengan akuni...
Tapi yang pasti aku dah berusaha sikit dalam dua mingguni.
Aku dah mula tak makan nasi dan kurangkan minum air manis.
Walaupun semalam kantoi makan nasi goreng atas sebab tak nak membazir
Aku tetap bangga dengan semangat sendiri..
Tahniah CHO ZILA....
Anda mampu melakukannya...
 
Aku WAJIB KURUS...

Khamis, 14 Februari 2013

Diari Slim 14022013

Diari semalam 14.02.2013 ... Mulai hari ini aku akan tulis diari slim online Cho Zila demi kesedaran diri sendiri. Bangunlah dari mimpi yang sangat panjang. Bangunlah untuk kesihatan diri sendiri. Aku mampu melakukannya..

Bangun Pagi : 6.00 pagi




SARAPAN : Minum Herbalife setelah sekian lamanya...

10.00 pagi : makan lepat pisang..

TENGAHARI : Burger, air bikarbonat dan fries...  ******(APA CER!!!!!... memang hancusni)

PETANG (4.00 petang) : Milo satu mug...

MALAM (7.00 malam) : laksa semangkuk, ayam bakar seketul dan karipap 2 ketul...

Laksa makanan kegemaranku dulu kini dan mungkin selamanya...
Ini laksa pasar tani kinrara... 

TIDUR : 11.00 malam
Berat aku di pagi hari 14hb Februari 2013
 
Permulaan yang agak baik walaupun ada kekurangan sana sinikan... mesti diperbaiki lagi... Semoga hari ini aku akan lebih tabah untuk menahan diri dari nafsu yang tidak baik... selamat berjaya wahai diri sendiri...



Aku WAJIB KURUS. ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...