Follow Me......

Khamis, 15 Disember 2011

Penat-penat Jogging Tapi Tak Kurus Jugak?

Aku ambil dari blog Kevin untuk motivasi diri sendiri...

Editor: Kevin Zahri

Masalah ini memang ketara tapi penyelesaian memang mudah. Sayang ramai tidak mengetahui cara jogging untuk membakar lemak.

Pada hujung minggu atau waktu petang memang ramai yang berjogging dekat taman2, gym ataupun treadmill di rumah. Stamina atau cardiovascular capacity memang meningkat tetapi lemak dan berat badan tidak beruah! Kenapa?

1.Sebab anda tidak dapat mewujudkan kalori deficit (kalori masuk dan kalori keluar).
2.Most probably semasa sessi jogging, anda tidak membakar lemak tetapi glycogen!

Apa tu?

Ok masalah point 1 agak mudah untuk difahami sebab kalau anda makan (kalori masuk) melebihi pengunaan badan (termasuk jogging dll) tentunya makanan berlebihan akan disimpan sebagai lemak.

Apa itu glycogen atau glikogen?

Untuk bulan ini saya nak fokus lebih kepada point kedua: Adakah anda membakar lemak ataupun glycogen?

Ok badan kita mempunyai dua sumber tenaga: glycogen & lemak. Sebagai pengumpamaan, andaikan:

Glycogen adalah wang tunai (badan boleh menyimpan lebih-kurang 2000 calori at one time) lemak sebagai duit simpanan bank. makanan adalah sumber wang tunai.
...sebelum badan menyentuh duit simpanan (lemak) semasa cardio (seperti jogging), badan perlu menghabiskan wang tunai terlebih dahulu...

Sebelum badan menyentuh duit simpanan (lemak) semasa cardio (seperti jogging), badan Yanti perlu menghabiskan wang tunai terlebih dahulu . Ketika itu, badan akan membakar lemak!

Jadi camane nak bakar lemak badan?
1.One way adalah dengan memanjangkan sessi cardio (tanpa minuman sukan) so that at some point bekalan glycogen habis dan badan bermula membakar lemak. Tetapi ini agak memenatkan.

2.Dengan mengelakkan makanan/minuman berkarbohidrat 3-4 jam sebelum cardio. With that, badan akan terus mengunakan wang tunai yang sedia ada dan apabila memulakan jogging, wang tunai telahpun turn ke tahap yang lebih rendah dan at some point, badan terpaksa mengambil wang simpanan (lemak) sebagai sumber tenaga to support your activity.

Tidakkah performance saya akan merosot tanpa bekalan glycogen?
Yes tetapi anda kena buat pilihan antara performance training ataupun training untuk membakar lemak!

Pernah terfikir kenapa atlih negara tidak mempunyai badan yang kental walaupun mereka berlatih almost setiap? Mereka berlatih untuk performance dan sentiasa memastikan “wang tunai” sedia ada dengan mengambil minuman/makanan berkarbohidrat yang mengandungi carbs.

Performance tanpa glycogen tidak “sehebat” kerana ia mengambil masa untuk mengeluarkan wang simpanan daripada bank dan mengunakannya sebagai wang tunai! Hmmm….I hope all this makes sense. Basically, ia mengambil masa untuk badan memecahkan molekul lemak dan gunakannya sebagai tenaga.

...ia mengambil masa untuk badan memecahkan molekul lemak dan gunakannya sebagai tenaga...

Bolehkah makan/minum selepas jogging?
Oleh kerana heart-rate anda masih tinggi selepas aktiviti jogging, peluang (masa) itu boleh digunakan untuk squeeze pembakaran lemak lagi. Air mineral is no problem tetapi, kalau boleh, elakkan makanan untuk 30 minit.

Also, take it easy on the food…..you dah penat-penat berlatih so best kalau you stick to a light and balanced meal ? Simple carbs are ok to replenish your energy quickly. Jangan ikut nafsu ;)

♥ Aku WAJIB KURUS...♥



Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...